ترمیم با کامپوزیت نوعی ترمیم دندان است. کامپوزیت را ترمیم همرنگ می گویند و بیشتر برای ترمیم دندانهای جلو (قدامی) که جنبه زیبایی دارند انجام می شود.
در کلینیک دریای نور برای درمان کامپوزیت از برند (KERR) استفاده میشود.
شایعترین سوالی که مراجعه کنندگان قبل از درمان میپرسند ...
آمالگام بهتر است یا کامپوزیت؟
برای پاسخ باید ابتدا تفاوت این آمالگام و کامپوزیت را بدانیم و بعد کاربردهای متفاوت آنها را بدانیم و همچنین در چه افرادی بهتر است کدام روش استفاده شود. اصلی ترین تفاوت این دو در رنگ آنهاست. کامپوزیت ها از موادی همرنگ با دندانهای شما ساخته شده اند در حالی که آمالگام از فلز ساخته شده است. برای آشنایی بیشتر با درمان آمالگام از لینک زیر استفاده کنید.
آمالگام چیست؟؟ (کلیک کنید)کامپوزیت چیست؟؟
مواد همرنگ دندان هستند . ساختمانی رزینی دارند که توسط فیلرهای خاصی تقویت شده اند .کامپوزیتها در رنگها و قوام های متفاوت با کاربری های مختلف وجود دارند .
استفاده از این مواد ملاحظات خاصی دارد که یک دندانپزشک باید به درستی آنرا بداند. بطور علمی برای کامپوزیت عمری بین 7 تا 10 سال برای افراد سالم در نظر گرفته شده اما این تخمین برای مواد کامپوزیت های قدیمی است و امروزه پیشرفتهای چشمگیری در این ارتباط انجام شده و هنوز هم ادامه دارد.
انتخاب مواد پر کننده دندان به عهده دندانپزشک است یا بیمار ؟
اکثر بیماران میخواهند که دندانهایشان با مواد همرنگ دندان پر شود. البته زیبایی چیز بسیار خوبی است ولی به چه قیمتی ؟؟ بهتر است مزایا وکاربرد هر کدام از این مواد را بدانید تا بهتر بتوانید تصمیم بگیرید.
برای ترمیمها یک عمر مفید گزارش شده
کامپوزیتها 5 تا 10 سال
آمالگام 10 تا 15 سال
البته مشروط به اینکه دهان ، در شرایط خوب بهداشتی باشد. هیچ ترمیمی در حفره دهان نمیتواند با ساختمان دندان پیوند شیمیایی برقرار کند. برای ترمیمهای آمالگام یک حفره گیردار درست میشه، زمانی که ملغمه نرم است درون حفره قرار میگیرد و زمانی که مواد سفت میشود، درون حفره گیر می افتد. آمالگام طی ۲۴ ساعت انبساط پیدا میکند وبیشتر با حفره تطابق پیدا میکند.
برای کامپوزیتها باید این گیرها را درون ساختمان دندان به توسط یک ماده که خاصیت اسیدی دارد، ایجاد کرد. سپس از یک ماده حد واسط که بسیار سیال است استفاده میشود دراصل کامپوزیتها توسط این ماده حد واسط به دیواره های دندان میچسبند.
در طول زمان برای این دو ماده ترمیمی چه پیش می آید ؟؟
کامپوزیتها در طول زمان دچار یکسری انقباضات میشوند از طرفی لایه حد واسط توسط بزاق و باکتریهای موجود در دهان آسیب میبیند و به این ترتیب راه نفوذ باکتریها از کنار مواد به داخل دندان باز میشود. در اکثر مواقع پوسیدگیهای ثانویه زیر این ترمیمها با درمان ریشه همراه است.
کامپوزیتها بسیار باکتری دوست هستند واستفاده از این مواد در مجاورت لثه منجر به التهاب لثه میشود. حتی اگر بسیار خوب پالیش شوند ولی باز هم در کنار لثه التهاب ایجاد میکنند. استفاده این مواد در افرادی که بهداشت خوبی ندارند اصلا توصیه نمیشود مگر در دندانهای قدامی .
آمالگام همچون تمام فلزات در محیط مرطوب دهان دچار زنگ زدگی میشود. و چنانچه فاصلهای بین دیواره دندان ومواد پرکننده ایجاد شده باشد تا حدودی توسط این زنگ زدگیها پر میشود . آمالگام باکتری دوست نیست لذا در مجاورت لثه به خوبی استفاده میشو و لثه را بیمار نمیکند .
بهتر است در افرادی که بهداشت خوبی ندارند یا سیگار میکشند از آمالگام برای ترمیمهای خلفی استفاده شود ، مگر اینکه فرم پوسیدگی اجازه استفاده از آنرا به دندانپزشک ندهد.
در هر صورت تمام افراد باید برای بررسی ترمیمها ووضعیت بهداشت دهانشان هر ۶ ماه یا لااقل سالی یکبار به دندانپزشک مراجعه کنند.