×

جرم‌گیری لثه (Root Planing)

گروه درمانهای جراحی لثه



جرم گیری یکی از درمان های اصلی دندانپزشکی و شامل پاکسازی دندان ها و لثه از جرم و پلاک های دندانی می‌باشد. جرم و پلاک های دندانی موادی هستند که روی سطوح دندانی چسبیده یا رسوب می‌کنند، این مواد ناشی از باقی ماندن مواد مصرفی مخصوصاً خوراکی ها و نوشیدنی های رنگی برروی دندان یا مصرف دخانیات و یا رسوب ترشحات لثه وغدد بزاقی برروی دندان باشند که به مرور زمان آهکی شده و تبدیل به جسم سختی می شود که اصطلاحاً calculus گفته می‌شوند.
مادامی که جهت درمان جرمگیری دندان اقدامات لازم صورت نگیرد و بهداشت دهان و دندان به درستی رعایت نگردد، پلاک به مرور سخت شده و به تارتار و در نهایت پاکت عمیق تبدیل می‌گردد، که از بین بردن آنها کار آسانی نیست و باید از جرم گیری عمیق وجرم‌گیری لثه و جرم‌گیری زیر خط لثه کمک گرفته شود. در این مطلب از کلینیک دندان پزشکی دریای نور به بررسی جرم‌گیری لثه پاسخ به این سوال که جرم گیری لثه چیست؟ و فرق جرم گیری لثه با جرم گیری دندان  و تاثیر جرم‌گیری دندان بر التهاب لثه می‌پردازیم.

جرم گیری عمیق دندان.jpg

علائم نیاز به جرم‌ گیری لثه 

  • بوی بد دهان
  • درد و حساسیت در لثه‌ها و دندان‌ها
  • خونریزی لثه‌ها
  • احساس لق بودن دندان
  • مشکل در جویدن غذا

جرم گیری لثه چیست؟

جرم گیری لثه یا جرم گیری زیر خط لثه  (Root Planing) یک روش درمانی است که به منظور از بین بردن پلاک‌ها، تارتار و پاکت‌های لثه و ریشه دندان انجام می‌گردد. چرا که پلاک های ایجاد شده موجب التهاب و بیماری لثه شده و به مرور زمان باعث ایجاد فاصله بین دندان ها و لثه می‌شوند، که این فضا را پاکت می‌نامند. در برخی از افراد نیز جرم موجود در لثه موجب تحلیل لثه می‌گردد. پلاک ها و جرم های موجود در این فضا (پاکت) با مسواک زدن از بین نمی‌رود و نیاز به جرم گیری عمیق و جرم گیریزیر خط  لثه وجود دارد، و در صورت عدم درمان به موقع بیماری لثه می‌تواند منجر به تحلیل لثه، از دست دادن استخوان و در نهایت از دست دادن دندان شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر مطلب جرم گیری را مطالعه نمایید.
Full Text (Contact) 3.png

مزایای جرم گیری لثه 

  • کاهش عمق پاکت لثه
  • حذف رسوبات جرم های ایجاد شده بروی لثه
  • حفظ سلامت لثه و کاهش ابتلا به بیماری لثه
  • حفظ سلامت دندان ها خطر کمتر پوسیدگی دندان
  • رفع بوی بد دهان

ایا جرم گیری دندان به مینای دندان اسیب میزند.jpg

جرم گیری لثه درد دارد؟

ابتدا باید پر تکرار ترین سوال در حوزه درمانی را مطرح کنیم، آیا جرم گیری لثه درد دارد؟ در پاسخ به این سوال توجه به این نکته حائز اهمیت است که، در فرایند جرم گیری دندان نیاز به تزریق آمپول بی حسی نخواهد بود، اما در جرم گیری لثه با توجه به درمان عمقی و اینکه ناحیه تحت درمان لثه ها هستند، و بافت حساس تری دارند،  نیازبه تزریق آمپول بی حسی می‌باشد. البته جهت عدم احساس درد هنگام درمان و یا تزریق آمپول بی حسی، می‌توان با تابش اشعهای کم توان لیزر در ناحیه تحت درمان استفاده کرد. و هنگام تزریق آمپول بی حسی فرد هیچ گونه درد یا سوزشی احساس نخواهد کرد.در نتیجه طی درمان نیز فرد هیچ درد یا سوزشی احساس نخواهد کرد.  در موارد محدودی بعد از اینکه اثر بی حسی از بین رفت، ممکن است احساس ناخوشایندی، حس حساسیت و درد کمی وجود داشته باشد. در چنین مواردی با توصیه پزشک می توانید از داروهای آنتی بیوتیک تجویز شده به همراه قرقره محلول آب نمک استفاده کنید.

جرم گیری لثه چگونه انجام می‌شود؟

بعد از انجام اعمال بی حسی و تست بی حسی برای اطمنیان از بی حسی کامل ناحیه تحت درمان،  دندانپزشک از ابزارهای مخصوص برای برداشتن پلاک و تارتار کمک می‌گیرد. و اقدام به تراشیدن جرم ها و رسوبات باقی مانده در حد فاصل دندان و لثه می‌کند. این کار بسیار حساس است و نیاز به آن می باشد که با ابزار مخصوص اسکیلر و آلتراسونیک انجام گردد. روند درمان تا جایی که دندانپزشک صلاح بداند انجام خواهد شد و بنا بر شرایط دندان ها و لثه ی شما ممکن است ادامه جرم گیری به جلسه دیگری موکول گردد. 

جرمگیری زیر خط له.jpg

جرم گیری لثه چه مدت طول می‌کشد؟

در خصوص مدت زمان جرم گیری لثه و جرم گیری زیر خط لثه عوامل متعددی تاثیر گذار است اعم از سلامت و وضعیت لثه ها و شرایط فرد و تشخیص و سرعت عمل دندان پزشک و متخصص لثه، ممکن است جرمگیری لثه در دو جلسه نیز انجام گردد، و هر جلسه بین 30 الی 45 دقیقه طول می‌کشد.

چه مدت بعد از جرم گیری لثه بهبودی حاصل می‌شود؟

به صورت عمده تا دو هفته بعد از درمان بهبودی کامل ایجاد می‌گردد، و در صورت رعایت نکات مراقبتی خونریزی و التهاب از میان رفته و در صورت تغیر رنگ لثه، رنگ لثه نیز به صورتی تبدیل می‌گردد.
تفاوت لثه سالم و ملتهب.png

آیا جرم گیری لثه خطرناک است؟

درمان جرم گیری دندان و جرم گیری لثه به خودی خود جز درمان های دردناک و خطرناک نیست و تنها به منظور حفظ سلامت دندان و لثه ها انجام می‌گیرد؛ اما توجه داشته باشید که در صورت ابتلا به هرگونه بیماری که موجب تشدید عفونت میگردد، به دندان پزشک خود اطلاع دهید. اعم از :
  • هرگونه مشکل در سیستم ایمنی
  • مشکلات قلبی
  • قرار داشتن در دوره درمان بیماری خاص
  • سابقه جراحی یا استفاده از تجهیزات مصنوعی در بدن

فرق جرم گیری لثه با جرم گیری دندان 

در وهله‌ی اول هر دو روش یکسان به نظر می‌رسند که البته شباهت هایی باهم دارند، چرا که جرم گیری لثه و جرم گیری دندان به منظور حذف پلاک ها و رسوبات ایجاد شده بر دندان و لثه، استفاده می شوند، با این تفاوت که روش جرمگیری دندان برای از بین بردن پلاک های ایجاد شده روی قسمت های قابل مشاهده دندان استفاده می گردد و روش جرمگیری لثه برای از بین بردن رسوبات و پلاک های تشکیل شده در موارد عمیق تر، نواحی بین لثه و دندان، زیر لثه و خط مرزی دندان و لثه کاربرد دارد. جرم گیری دندان شایع تر بوده و تمامی افراد سالی یک الی دوبار برای جرم گیری دندان اقدام می‌کنند. اما جرم گیری لثه و جرم گیری زیر خط لثه یک درمان تخصصی است، که در برخی مواقع نیاز خواهد بود. 

جرم گیری پشت دندان.png

جرم گیری پشت دندان ها

جرم گیری لثه در خانه

با توجه به تخصصی بودن جرم گیری لثه و جرم گیری عمیقی که صورت می‌گیرد، و نیاز به تزریق آمپول بی حسی و استفاده از ابزار و تجهیزات جهت درمان امکان درمان در خانه وجود ندارد، و تنها می‌توان جهت امور پیشگیرانه و مراقبت از لثه ها اقدامات موثری در منزل انجام داد. چرا که همواره پیشگیری بهتر از درمان است. 

عوارض جرم گیری لثه 

با توجه به اینکه جرم گیری لثه یکی از درمان های غیر تهاجمی و به منظور حفظ دندان هست عوارض و خطراتی در پی نخواهد داشت، اما در صورتی که درمان به صورت درست و اصولی انجام نگیرد، عوارض احتمالی ای در بر خواهد داشت اعم از 

  • لق شدن دندان‌ها

این عارضه بعد از درمان جرم گیری بسیار نادر است و تنها در صورتی رخ می‌دهد که دندانپزشک غیر مجرب در حین درمان به ریشه دندان آسیب رسانده باشد.

  • تشدید شدن بیماری لثه

چنانچه پاکسازی و درمان به صورت ناقص انجام گردد، و جرم ها و پلاک ها زیر خط لثه باقی بماند، موجب آسیب و عفونت لثه خواهد گشت.

 لق شدن دندان در اثر التهاب لثه.jpg
Full Text (Visit).png

نظرات کاربران

سعید مهدوی 20 خرداد 1402
ممنون بخاطر این مطلب کامل و آموزنده. 🙏🏻🙏🏻

S 1 تیر 1402
من لثه ام پسروی داره میتونم کامپوزیت کنم؟
با عرض سلام وقت بخیر. تحلیل لثه منجر به لقی دندان می‌شود که می‌تواند بعد از چندسال منجر به افتادن دندان شود. کامپوزیت یا لمینت کردن دندان ارتباطی با  تحلیل لثه دندان ندارد. اما  توصیه ما این است ابتدا به درمان لثه خود بپردازید و سپس به سمت درمان‌های زیبایی بروید. برای این مسئله باید مشخص شود علت تحلیل لثه شما چیست و متعاقب آن درمان مورد نظر برای جلوگیری از پیشرفت بیشتر تحلیل لثه یا عمل پیوند لثه صورت گیرد.


دیدگاه شما