×
آخرین بروز رسانی: 19 آبان 1400
برای پیشگیری از ایجاد هر بیماری باید علل ایجاد کننده آن بیماری را بشناسیم. در مورد پوسیدگی دندان و پیشگیری از آن نیز لازم است ابتدا با عوامل ایجاد کننده آن آشنا شویم. بسیاری از افرادی که برای درمانهای دندانپزشکی مراجعه می‌کنند، در پاسخ به اینکه چرا دندانهایشان خراب شده است به مسئله ارث و جنس دندان اشاره می‌کنند. روشن است که خوبی جنس دندان در دوام آن مؤثر است با این حال عوامل دیگری هم دخالت دارند.
علل مختلفی برای ایجاد پوسیدگی مطرح شده است اما بطور کلی چهار عامل اصلی میکروبها، مواد قندی، مقاومت شخص و دندان و زمان در ایجاد پوسیدگی دندان نقش دارند.
دندان دارای پوسیدگی
تصویری از یک دندان پوسیده
بعبارت دقیق تر پوسیدگی دندان عبارت است از آسیب دیدگی مینای دندان. مینای دندان لایه بیرونی و سخت دندان است. این مشکل میتواند در همه سنین از کودکی تا پیری رخ دهد. پلاکها لایه ای سخت از باکتری هستند که روی دندانها تشکیل می‌شوند. وقتی که شما مواد حاوی کربوهیدرات (مثل نان، غلات، شیر، میوه‌ها، کیک، آب‌نبات و ...) میخورید یا مینوشید، باکتری های موجود در پلاک تولید اسید میکنند و این اسید به مینای دندان آسیب وارد می‌آورد.

اصلی ترین عامل پوسیدگی دندانها عدم رعایت بهداشت کافی دهان و دندانهاست.


نشانه های پوسیدگی دندانها

  1. دندان درد. درد ملایم که به تدریج شدیدتر و تند و تیز میشود.
  2. حساسیت. حساسیت و یا دردی که شما در زمان خوردن یا نوشیدن غذا یا نوشیدنی های داغ و یا سرد احساس کنید.
  3. نقاط خاکستری، قهوه‌ای و یا سیاه که روی دندانها دیده میشوند.
  4. تنفس بد.

راه های پیشگیری از پوسیدگی دندان

رعایت موارد زیر میتواند از پوسیدگی دندان جلوگیری کند و یا آنرا به تاخیر بیاندازد:
  • دندانهایتان را مسواک بزنید. حداقل دوبار در شبانه‌روز دندانهایتان را با مسواک نرم و خمیردندان حاوی فلوراید خوب بشویید. پس از هر وعده غذایی و مخصوصا پیش از خواب مهم است که مسواک بزنید.
  • هر روز بین دندانهایتان را با نخ دندان تمیز کنید.
  • دهان خود را با محلول دهانشویه حاوی فلوراید بشوئید. بعضی وقتها دهانشویه حاوی مواد ضد باکتری هستند برای از بین بردن باکتری‌هایی که باعث ساخته شدن پلاکها میشوند.
  • غذاهای مغذی و مقوی بخورید و از خوردن کربوهیدراتهایی مثل آب‌نبات، چوب شور و چیپس که روی دندانها میمانند خودداری کنید. درصورت مصرف این خوراکی ها حتما دندانهایتان را به خوبی بشوئید.
  • از آب آشامیدنی فلوراید دارد استفاده کنید.
  • هر شش ماه یکبار به دندانپزشک خود مراجعه کرده و وضعیت دندانهایتان را بررسی کنید.
لینک های مرتبط :

کلینیک دندانپزشکی دریای نور
گروه تحقیقات
و پـژوهش‌های
دریــــای‌نـور
پسندیدم 8

نظرات کاربران

راحله 15 مرداد 1398
من دیابت دارم و خیلی از دندونامو بخاطر مشکل دیابت از دست دادم. دندونپزشکی که پیشش میرفتم بهم اطلاعات کافی نداد تا اینکه به دریای نور مراجعه کردم و مرسی از خانم دکتر فرمند که با حوصله فراوان بمن همه چیزا رو توضیح دادن.

دیدگاه شما