×
آخرین بروز رسانی: 8 بهمن 1401

از آنجا که دندان های جلویی اهمیت به سزایی در لبخند و زیبایی دارند، انجام هرگونه اعمال دندان پزشکی بروی آنها حساسیت بر انگیز خواهد بود، و عصب کشی دندان جلو (Front Tooth Root Canal)نیز یکی از این درمان های مهم میباشد.

چرا دندان های جلو به درمان ریشه نیاز دارند؟

بدیهی است که دندان های جلو نیز مانند سایر دندان ها از ساختار مشخصی اعم از عصب و بافت‌های مشخصی تشکیل شده است، که در کانال‌ دندان قرار دارند. این مجموعه شامل عروق خونی، اعصاب و بافت به عنوان پالپ می‌باشد. در نتیجه دندان های جلو نیز مانند سایر دندان ها در معرض آسیب و خطر پوسیدگی قرار دارند و به دلایل مختلفی نیاز به درمان ریشه دندان های جلو وجود دارد؛ اعم از:
  • پوسیدگی های وسیع دندان
  • ترک در دندان
  • سایشهای شدید دندانی
  • عفونت عصب دندان
  • آبسه دندان
  • درد و عفونت مجدد دندان عصب کشی شده

درمان ریشه.png

Front Tooth.jpg

علائم به عصب رسیدن دندان جلو

احساس درد در دندان های جلویی یکی از علائمی است که می تواند ما را از بروز آسیب و به عصب رسیدن دندان های جلو آگاه سازد، این درد ها ممکن است به صورت مداوم، ضربانی و لحظه ای و یا هنگام جویدن  یا استفاده از مواد غذایی و مایعات سرد و گرم باشد؛ علاوه بر این ممکن است به عصب رسیدن دندان جلو با علائم دیگری همراه باشد اعم از :
  • لپ پر شدن، شکستگی دندان یا لقی دندان
  • تغیر رنگ یا تیره شدن دندان ( به علت عفونت درون پالپ دندان)
  • احساس سوزش در لثه ها و لثه های متورم یا دارای آبسه
  • خارج شدن ترشحات چرکی از دندان یا لثه

مقایسه عصب کشی دندان های عقب و عصب کشی دندان های جلو

  • فرایند درمان ریشه دندان جلو نیز مانند سایر دندان ها و دندان های عقب می باشد؛ و با ایجاد سوراخ جهت دسترسی به پالپ و کانال دندان آغاز می گردد. با این تفاوت که در فرایند درمان دندان‌های عقب مانند دندان‌های آسیاب و پره‌ مولر، این سوراخ در قسمت بالایی یا سطح گزنده دندان ایجاد می‌شود. اما در دندان‌های جلویی که سطح نیش پهنی ندارند، سوراخی از پشت دندان‌های جلویی جهت دسترسی به پالپ ایجاد می گردد.
  • بر خلاف تصور عموم و با توجه به اینکه دندان های جلو تعداد کانال های کمتری دارند، طی فرایند درمان ریشه دندان جلو فرد درد کمتری احساس کرده و درمان ریشه سریع تر خواهد بود.
  • دوره نقاهت در عصب کشی دندان های جلو کوتاه تر بوده و در صورت عدم بروز عفونت، دوران نقاهت چند روز تا یک هفته می باشد.
  • عصب کشی دندان های جلو ممکن است نیازی به روکش نداشته باشد. چرا که دندان های جلو برای جویدن غذا به کار نمی روند. و فشار زیادی را متحمل نخواهند شد به همین دلیل پس از بهبودی دندان عصب کشی شده، دندان های جلو  با مواد کامپوزیت یا سرامیکی پر خواهد شد.

Full Text (Contact) 3.png

عصب کشی دندان جلو چگونه انجام می شود؟

باتوجه به حساسیت افراد در خصوص دندان های جلو و نگرانی بابت درمان ریشه دندان های جلو اغلب این سوال در ذهن افراد نقش میبنند، که عصب کشی دندان های جلو چگونه انجام می‌شود؟ و آیا با عصب کشی دندان های انتهایی متفاوت است؟ در ادامه به بررسی نحوه عصب کشی دندان جلو می پردازیم.

  • مرحله آماده سازی

ابتدا دندانپزشک یا متخصص درمان ریشه با استفاده از عکس گرافی محل دقیق پوسیدگی و عفونت در دندان جلو را مشخص کرده، و سپس با تزریق آمپول بی حسی به ناحیه تحت درمان، موجب بی حسی عمیق در این ناحیه میگردد. در این مرحله ممکن است دردی لحظه ای یا احساس گرمای زیادی بر روی محل تزریق حس کنید ولی به زودی تمام میشود.در مرحله بعد یک لایه پلاستیکی نازک روی دندان قرارداده میشود تا تنها دندان آسیب دیده در معرض دید قرار گیرد. 

  • برداشتن پالپ

یکی از مهم ترین مرحله در مراحل عصب کشی دندان جلو برادشتن پالپ آلوده است. در این مرحله پس از بی حسی کامل ناحیه تحت درمان طول ریشه دندان جلو  به کمک دستگاه اپکس فایندر یا عکس گرافی اندازه گیری شده و متخصص درمان ریشه با استفاده از فرز توربین ورودی کوچکی در پشت  دندان شما ایجاد کرده و به وسیله آنگل پوسیدگی موجود در تاج و عاج دندان بدون وارد کردن آسیب به اطراف برداشته شده و سپس شروع به استخراج پالپ توسط لوازم مخصوصی به نام فایل   (Tooth File)  می کنند، در این مرحله یا از انواع فایل های دستی (k , h)  و یا فایل های روتاری (بسته به شرایط دهان و دندان، نوع نیاز بیمار و نظر متخصص درمان ریشه) استفاده میشود.

  • پاکسازی پالپ دندان

هنگامی‌که پالپ دندان خارج شد دراین مرحله توسط سرم و یا یک محلول ضد باکتری و ضد عفونی کننده، ریشه و پالپ دندان به طور کامل پاکسازی شده و عفونت و باکتری های موجود از بین میرود. و امکان عفونت در دندان عصب کشی شده را کاهش میدهد.

  • شکل دادن کانال ریشه

جهت پر کردن دندان متخصص درمان ریشه از ابزارهای مخصوص و ریزی برای شکل دادن به کانال ها استفاده می کند. پس از شکل گیری، کانال ها برای بار دوم تمیز می شوند.

  • پرکردگی موقت

در این مرحله متخصص درمان ریشه از گوتاپرکا برای پر کردن کانال ها و ریشه دندان استفاده می کند. این ماده لاستیک مانند در داخل کانال ها قرار گرفته و به کمک دستگاه و با حرارت اضافات آنها برداشته میشود و سپس با سرد شدن اقدام به متراکم کردن آن به سمت اپکس  میکنند. و در نهایت با هند پلاگر آن را متراکم کرده تا به خوبی روی دیوارها قرار گیرد. 
متخصص درمان ریشه  جهت محافظت از دندان ها در برابر بزاق دهان از سیمان چسب در کانال ها استفاده می کند. در نهایت با  استفاده از گان آبچوراتور از بالای گوتا پرکای متراکم شده کانال و ریشه دندان پر می شود. 

  • پر کردن سوراخ دسترسی

این مرحله اغلب در قرار دوم انجام می‌شود. دندانپزشک یا اندودنتیست (متخصص درمان ریشه) از خمیر مخصوص برای پر کردن سوراخ اولیه استفاده می‌کند. چنانچه دندان به شدت آسیب دیده باشد و نتواند به تنهایی از ترمیم پشتیبانی کند. ممکن است نیاز به قرار دادن یک پایه در کانال برای تقویت دندان داشته باشد.

  • روکش کردن

در صورتی که دندان آسیب ساختاری داشته باشد، بهتر است از روکش دندان استفاده کرده تا از ترک خوردن آن جلوگیری شود، چرا که روکش دندان موجب حفظ استحکام بیشتر دندان شده و ظاهری طبیعی در دندان ایجاد می کند.
مراحل درمان ریشه دندان.png

عصب-کشی-دندان-جلو


عصب کشی دندان جلو چه قدر طول میکشد؟

یکی  دیگر از موضوعات مهم در هر درمانی مدت زمان حدودی درمان است، عصب کشی دندان جلو نیز از این قاعده مستثنی نبوده و همواره یکی از اصلی ترین سوال مراجعین پیش از درمان ریشه دندان جلو  در خصوص مدت زمان عصب کشی دندان جلو است. 
 در اکثر موارد عصب کشی دندان های جلو در 1 جلسه و حدودا در یک ساعت انجام می شود. چراکه دندان های جلو اغلب تعداد کانال کمتری داشته و مدت زمان درمان ریشه دندان جلو کوتاه تر از سایر دندان ها می باشد.  البته این زمان با توجه به شرایط هر دندان و هر فرد و شیوه ی درمان ریشه ی هر اندونتیست متفاوت خواهد بود.

 عصب کشی دندان جلو درد دارد؟

دردی که  در ناحیه دندانی که دچارعفونت شده است احساس می‌کنید، ناشی از عفونت داخل دندان است. فرایند درمان ریشه نیز به همین منظور و برای رفع عفونت و درد در دندان پوسیده است؛ و از آنجا که طی فرایند عصب کشی دندان جلو بی حسی موضعی تزریق می شود و دندان های جلو در زمان کوتاه تر و با درد و عوارض کمتر بهبود می یابند، فرد حین درمان دردی احساس نخواهد کرد.
بعد از از بین رفتن بی حسی معمولاً مقداری درد ایجاد خواهد شد، چرا که بافت ها و اعصاب ناحیه ای دندان تحریک  شده و به دلیل اعمال درمانی در ناحیه تحت درمان دچار جراحت شده است. اما این درد را می‌توان با مصرف مسکن، تحت نظر متخصص درمان ریشه تسکین داد. و با گذشت زمان در طی 24 ساعت اولیه درد دندان عصب کشی شده کاهش یافته و بعد از حود 3 الی5 روز ار بین خواهد رفت. 
در خصوص مطالعه بیشتر مقاله " علت درد دندان عصب کشی شده " را مطالعه نمایید.

Full Text (Visit).png


طول عمر دندان عصب کشی شده

طول عمر دندان عصب کشی شده به عوامل گوناگونی بستگی دارد؛ از جمله شرایط دندان هنگام مراجعه به متخصص درمان ریشه و اینکه میزان پوسیدگی و آسیب به دندان چه قدر بوده است، کیفیت و نحوه درمان و ماده ای  که از آن برای پر کردن دندان استفاده می شود. برای دندان های جلویی معمولاً از کامپوزیت و روکش های سرامیکی استفاده می شود. این ماده زیبایی دندان را حفظ کرده و در صورت عدم ابتلا به عفونت مجدد دندان عصب کشی شده، عمر دندان عصب کشی شده طولانی خواهد بود. البته رعایت بهداشت دهان و دندان و چکاب مستمر نیز در این امر تاثیر گذار خواهد بود.

هزینه ی عصب کشی دندان جلو

هزینه ی عصب کشی دندان به عوامل مختلفی اعم از شرایط دندان تحت درمان، محل قرار گیری دندان (شماره دندان) انجام درمان ریشه توسط دندان پزشک عمومی یا متخصص درمان ریشه و تعداد کانال های دندان تحت درمان.هزینه ی عصب کشی دندان جلو طبق عوامل موثر گفته شده و متناسب با نوع پر کردن دندان و همچنین نوع ماده ی مورد استفاده متغیر است.

عوارض عصب کشی دندان جلو:

احتمالا پس از درمان ریشه دندان جلو فرد تا 1 هفته احساس درد خواهد داشت، که پس از چند روز و با رعایت  "مراقبت های لازم بعد از درمان ریشه"  برطرف خواهد شد. در اغلب موارد افراد دچار عوارض عصب کشی دندان جلو نشده و دوذان نقاهت بعد از عصب کشی به زودی سپری میشود. اما چنانچه  پس از 1 هفته همچنان احساس درد دارید و درد شما کاهش نیافته باشد، و علائم زیر را مشاهد کردید باید به دندان پزشک و متخصص درمان ریشه مراجعه نمایید.
  • درد مداوم دندان و یا درد و حساسیت دندان هنگام خوردن و نوشیدن
  • درد در اطراف ناحیه تحت درمان، صورت یا گردن.
  •  ترشح و چرک دندان
  • تورم بافت های اطراف دندان و قرمزشدن لثه ها 
  • بو و طعم غیرطبیعی در دهان که می تواند به خاطر عفونت باشد.
  •  شل شدن روکش

میتوانید سوالات و تجربیات خود را در خصوص عصب کشی دندان جلو در قسمت کامنت ها و یا سوالات سایت با ما در میان بگذارید.

کلینیک دندانپزشکی دریای نور
گروه تحقیقات
و پـژوهش‌های
دریــــای‌نـور
پسندیدم 34

نظرات کاربران

Halma 13 مهر 1402
Thank you 😊 💓 ☺ 💗

سحر ملکی 9 آذر 1401
ممنون از پاسخ گوییتون؛ عصب کشی دندان جلو نسبت به دندان های انتهایی خیلی طولانی تر و دردناک تره؟
با عرض سلام و ادب، خیر اغلب به دلیل ساختار دندان های جلو که تعداد کانال کمتری دارند، عصب کشی دندان جلو در مدت زمان کمتر و حدودا یک ساعت در یک جلسه درمانی انجام می‌گردد. البته در مواردی در صورت عفونت شدید، ساختار دندان جلو یا تعدد کنال در دندان های جلو درمان ریشه آن ها طولانی تر خواهد شد. در خصوص احساس درد حین درمان نیز به تزریق آمپول بی حسی در دوز مشخص و استفاده از لیزر برای بی حسی دندان جلو در طول فرایند درمان ریشه شما دردی احساس نخواهید کرد. در صورت احساس درد مجددا برای شما آمپول بی حسی تزریق می‌شود.


سحر ملکی 9 آذر 1401
سلام . وقت بخیر . من دندان جلوم حدود یکی دو ماه پیش خراب شد چون یه مقدار از دندان پزشکی میترسم نرفتم و الان یه دندان کنارش هم همین جوری خراب شد و الان بین دو تا دندان یک سوراخ ایجاد شده و هر چیزی که میخورم خیلی اذیت میکنه . الان بخوام درستش کنم نیاز به عصب کشی داره ؟
با عرض سلام و ادب خدمت شما، با توجه به احساس درد و علائم ظاهری ای که مشاهده می‌کنید، احتمال آسیب به عصب دندان و به اصطلاح به عصب رسیدن دندان جلو وجود دارد که ممکن است موجب گسترش عفونت و آسیب به دندان های اطراف نیز باشد. البته تشخیص قطعی و بررسی میزان آسیب وارده بر دندان ها و نیاز به درمان ریشه دندان جلو، با عکس گرافی و بررسی توسط دندان پزشک مشخص می‌گردد.

دیدگاه شما