پیوند استخوان جهت بازسازی فک
آنچه استخوان دندان ما را حفظ میکند، وجود دندان میباشد. بنابراین با از دست دادن دندان، وعدم جایگزینی مناسب به مرورزمان استخوان ناحیه دندانی دچار تحلیل شده و چنانچه بیش از یک سال از کشیدن دندان گذشته باشد، ممکن است فرد نیاز به پیوند استخوان داشته باشد. البته سن، شرایط دندان ها و استخوان و سلامت فرد نیز در این امر تاثیر گذار خواهد بود.
علاوه بر این عوامل مختلفی اعم از بیماری لثه، کهولت سن ، پوکی استخوان وارد شدن ضربه به استخوان فک و یا عدم رعایت بهداشت دهان و دندان ویا ابتلا به عفونت های شدید نیز در این امر تاثیر گذار بوده و ممکن است موجب ابتلا به تحلیل استخوان شوند.
آیا پیوند استخوان دردناک هست؟
درمان پیوند استخوان بر خلاف نامی که دارد درمان دردناکی نبوده و با بی حسی های معمول جراحی توسط متخصص جراحی فک و صورت انجام می گردد. و با استفاده از پودر استخوان و روکشی به نام ممبرین ناحیه تحت درمان پوشانده شده و جهت درمان ایمپلنت آماده می گردد.و در نهایت استفاده از لیزر جهت کاهش درد، عفونت و عوارض جانبی دوران نقاهت بسیار کاهش یافته و چنانچه بیمار احساس درد داشته باشد با استفاده از مسکن درد کاهش یافته و اذیت کننده نخواهد بود.
درمان پیوند استخوان
درمان پیوند استخوان بر اساس میزان و شدت تحلیل استخوان در هر فرد متفاوت بوده و بسته به نیاز فرد، توسط متخصص جراحی فک و صورت با معاینه و بررسی عکس گرافی مشخصص میگردد.
در مواردی که درمان ایمپلنت و کشیدن به صورت همزمان صورت گیرد نیز در صورت نیاز جهت بر طرف کردن نواقص استخوانی از پودر استخوان به صورت همزمان جهت رفع نواقص استخوانی استفاده میگردد.
در مواردی که تحلیل استخوان گسترده تر باشد ویا فرد خیلی دیر برای انجام ایمپلنت دندان خود مراجعه نماید، باید سه تا شش ماه قبل از ایمپلنت جهت پیوند استخوان اقدام کرده و بر اساس نیاز و شدت تحلیل استخوان از منابع متفاوتی پودر استخوان مورد استفاده تامین میگردد.
انواع پودر استخوان بر اساس منابع مورد تامین:
- تامین پودر استخوان از بدن خود فرد:
پیوند استخوانی اتوگرافت یا اتوژن که در ان پودر استخوان از بدن خود فرد (مفصل ران یا فک) تامین میشود؛ در اکثر مواقع اولین انتخاب متخصصان جراحی فک و صورت است.
از جمله مزایای این نوع پیوند استخوان، این است که سلولهای زنده مغز استخوان گرفته شده از خود بیمار است که به رشد و ترمیم مداوم آن پس از انجام عمل پیوند استخوان در ایمپلنت دندان، کمک میکند. اما معایب این نوع پیوند این است که جهت تامین استخوان برای پیوند استخوان یک جراحی دیگر نیاز است.
- تامین پودر استخوان از منابع دیگر:
در شرایطی که جهت رفع نواقص جزئی و یا به درمان های گسترده نیاز به پودر استخوان وجود داشته باشد، بر اساس تشخیص متخصص از منابع گوناگونی پودر استخوان مورد نیاز تامین میگردد.
در پیوند آلو پلاست از مواد مصنوعی جهت تامین پودر استخوان استفاده می گردد اگر چه کارآمدی روش پیوند استخوانی آلو پلاست نسبت پیوند استخوانی اتوگرافت کمتر است، اما امکان ایجاد عفونتهای مختلف را کاهش داده و هنگامی که نیاز به درمان های گسترده نمی باشد می توان از ان استفاده نمود.
نوع دیگری از پیوند، پیوند آلوگرافت میاشد که در این پیوند استخوان مورد نیازاز بانک پیوند استخوان تامین میشود. از مزایای این روش میتوان به عدم نیاز به جراحی و موجود بودن پیوندهای استخوانی به اندازه نامحدود اشاره کرد، البته ممکن است دوره نقاهت بیمار کمی طولانی شود.
در این جراحی برای تهیه استخوان از راموس یا چانه فرد استفاده میشود محل برداشتن استخوان می تواند فک پایین انسان و در نزدیکی دندان عقل باشد. و جراحی توسط متخصص جراحی فک و صورت و در کلینیک و مطب انجام مس گیرد.
در صورت مناسب نبودن استخوان راموس یا چانه و چنانچه فرد به استخوان بیشتری جهت پیوند نیاز داشته باشد، تامین استخوان از لگن منبع بهتری نسبت به دیگر قسمت ها خواهد بود. برای برداشتن استخوان از لگن نیاز است که جراحی توسط متخصص جراحی فک و صورت و در بیمارستان صورت گیرد.
شانس موفقیت در این روش نسبت به دیگر روش بیشتر بوده و امکان انتقال بیماری، عفونت و آسیب عصبی را کاهش می دهد.از معایب پیوند استخوان به روش راموس این است که نیاز به جراحی داشته، و دوران نقاهت طولانی تر و درد به همراه دارد، عوارضی احتمالی آن نیز عبارتند از :
- امکان خونریزی کردن لثه
- امکان لخته شدن خون
- بروز عوارضی که مربوط به بی حسی هستند
- امکان بروز عفونت در محل برداشت استخوان
- امکان پس زدن پیوند استخوان
مراحل انجام پیوند استخوان (پودر استخوان)
- چنانچه نیاز به بیهوشی داشته باشید قبل از عمل بیهوشی دریافت خواهید کرد ، در غیر این صورت آمپول بی حسی برای شما تزریق میشود.
- سپس ناحیهی آسیب دیده تمیزشده.و جراح برشی در لثه ایجاد میکند تا آن را از استخوانِ محل قرار دادن پیوند جدا کند.
- سپس مواد استخوانی (پودر استخوان) را بین دو قسمت استخوان، که باید در کنار هم رشد کنند قرار میدهد.
- پیوند استخوان با یک ماده یا غشا قابل جذب به نام ممبرین محکم میشود.
- سپس در محل برش بخیه زده میشود
نحوه تزریق پودر استخوان در لثه:
پودر استخوان با سرم فیزیولوژی مخلوط شده و به حالت خمیری شکل روی محل تحت درمان قرار میگیرد. بسته به شرایط دندان و تشخیص متخصص گاهی نیاز به ممبرین برای پوشاندن سطح پودر و جدا کردن آن از تماس با لثه داریم.
مدت زمان جراحی پیوند:
زمان جراحی به عوامل مختلفی اعم از شدت آسیب، میزان پیوند استخوان مورد نیاز، نوع و روش پیوند و مهارت و شیوه جراحی جراح بستگی دارد.
اما به طور کل پروسه جراحی پیوند استخوان درمطب و یا کلینیک دندانپزشک و به مدت 30 تا 60 دقیقه خواهد بود.
نقش متخصص در جراحی پیوند استخوان
یکی از اصلی ترین موارد در هر درمانی انتخاب پزشک، دندان پزشک و یا متخصص با تجربه و ماهر جهت درمان است. جراحی پیوند استخوان و تشخیص نیاز به پیوند و انتخاب شیوه مناسب درمان نیز باید توسط متخصص جراحی فک و صورت انجام شود.
چرا که متخصص و جراح فک و صورت علاوه بر گذراندن دندان پزشکی عمومی 6 الی 7 ساله، به صورت تخصصی به انجام امور سخت و پیچیده ی جراحی فک و صورت پرداخته و به آناتومی فک و دندان ها به خوبی آشنایی دارند. و هنگام جراحی هایی مانن جراحی راموس و پیوند استخوان بدون آسیب به سایر نقاط و یا آسیب به فک درمان پیوند استخوان را با کمترین عوارض و در کوتاه ترین مدت انجام می دهد.
متخصص جراحی فک و صورت
استفاده از لیزر در پیوند استخوان
در ابتدا محل تزریق آمپول بی حسی و اطراف آن را توسط اشعه های کم توان لیزر، بدون هیچ گونه درد و عوارضی بی حس میکنند. و فرد هنگام تزریق آمپول بی حسی دردی را احساس نمیکند .علاوه بر آن با استفاده از لیزر میتوان درد بعد جراحی را کاهش داده و سلول هایی که باعث بهبود سریع تر زخم میشوند را فعال کرد.
هزینه های مربوط به جراحی :
بسته به شیوه ی جراحی و نوع پیوند مورد نیاز هزینه های جراحی متفاوت خواهد بود. و از آنجایی که جراحی توسط متخصص انجام میشود، هزینه ی آن افزایش یافته. علاوه بر این نوع پودر استخوان مصرفی و برند آن نیز در این امر موثر است.
آمادگی قبل از جراحی پیوند استخوان:
جهت جراحی پیوند استخوان نیاز به آمادگی خاصی نمیباشد اما حتما نکات مراقبتی نکات مربوط به قبل از جراحی را از متخصص خود بپرسید.
اما از خوردن یا آشامیدن هر چیزی از ۸ الی ۱۲ ساعت پیش از عمل پرهیز کنید (بسته به این که تحت چه نوع بی حسی قرار می گیرید)
اگر بیماری خاصی دارید و یا داروی خاصی مصرف می کنید، آن را با دکتر در میان بگذارید به خصوص داروهای رقیق کننده خون که عارضه خونریزی در جراحی را افزایش می دهند.
مزایای پیوند استخوان دندان:
بهترین مزیت پیوند استخوان، افزایش ضخامت و یا ارتفاع استخوان و کیفیت استخوان محل ایمپلنت دندان هست که منجربه داشتن یک ایمپلنت پایدار و بافت سالم تر و زیبا تر لثه اطراف ایمپلنت است.
عوارض پیوند استخوان دندان :
شایعترین عوارض پیوند استخوان دندان درد و تورم است.
اما با کیسههای یخ و استفاده از مسکن میتوان این موارد را به حداقل رساند علاوه بر این خونریزی جزئی و مشکل جویدن و صحبت در چند روز اول بعد از جراحی امکان پذیر است که جای نگرانی ندارد. و جهت جلوگیری از عفونت بهتر است تخت نظر متخصص از آنتی بیوتیک استفاده شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
پیوند استخوان دندان معمولاً یک روش ایمن و موثر است. اما در صورت بروز عوارض و ادامه دار بودن و افزایش درد،قرمزی و افزایش تورم در اطراف لثه،یا بیحسی مداوم و یا سست شدن نشان دهندهی شکست پیوند استخوان قبلی است. و باید سریعا به متخصص مراجعه نمایید.
لینک های مرتبط
جراحی لثه