درد دندان روکش شده از عوامل مهم مراجعه به کلینیک دندان پزشکی است چراکه اغلب ممکن است از دچار این حساسیت شده و در برخی موارد ما شاهد درد شدید دندان روکش شده هستیم، در مقاله از
کلینیک دندان پزشکی دریای نور، تجربه و اطلاعات خود و پاسخ به سوالات شما در زمینه روکش دندان، علت درد دندان روکش شده و .. را بررسی خواهیم کرد.
اگر به دنبال بهبود ظاهر لبخند خود هستید، روکش دندان می تواند راه حل مناسبی برای شما باشد، علاوه بر این برای حفاظت از دندان های عصب کشی شده و بعد از ترمیم دندان یا درمان ایمپلنت نیز روکش های دندان مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
روکش دندان چیست؟
روکشهای دندانی پوستههای نازکی هستند که در کلینیک دندان پزشکی و توسط متخصص پروتز یا دندان پزشک قالبگیری شده و در لابراتوار ساخته میشوند. جنس روکش های دندانی از پرسلن یا رزین کامپوزیت ساخته میشوند. روکش های دندانی به گونه ای طراحی شده اند که سطح جلوی دندان ها را بپوشانند و عیوبی مانند تغییر رنگ، براده ها یا اشکال نامنظم دندان را پنهان کنند. طبق گفته آکادمی دندانپزشکی زیبایی آمریکا (AACD)، ونیرهای دندانی یک گزینه محبوب در دندانپزشکی زیبایی هستند، به طوری که 92٪ از دندانپزشکان زیبای برای بهبود زیبایی لبخند مراجعین از انواع روکش های دندان استفاده میکنند.
علل درد دندان روکش شده:
در حالی که روکش های دندانی به طور کلی ایمن و موثر در نظر گرفته می شوند، اما ممکن است برخی مشکلات احتمالی بعد ازروکش دندان ایجاد شود، تجربه درجاتی از حساسیت یا ناراحتی پس از تحویل روکش دندان غیر معمول نیست. و عوامل متعددی می تواند در این امر نقش داشته باشد، از جمله:
- درد بعد از تراشیدن دندان برای روکش
حساسیت به برداشتن مینای دندان از عوامل اصلی ایجاد درد بعد از روکش دندان است؛ در حین آماده سازی روکش دندان، لایه نازکی از مینا از سطح دندان برداشته می شود.( تراش دادن دندان برای نصب روکش دندان) این فرآیند می تواند لایه عاج را که حاوی لوله های میکروسکوپی است که به مرکز عصبی دندان منتهی می شود، در معرض دید قرار دهد. در نتیجه، دندان ممکن است به تغییرات دما و برخی محرکها حساستر شود و منجر به ناراحتی موقت و درد مقطعی دندان شود.
- باندینگ ناکافی روکش دندان و درد بعد از روکش
روکش های دندانی باید به طور دقیق و ایمن به سطح دندان چسبانده شوند تا از نتایج طولانی مدت و عمر آن اطمینان حاصل شود. اگر فرآیند باندینگ به درستی انجام نشود یا در مورد چسب مورد استفاده مشکلاتی وجود داشته باشد، می تواند منجر به ایجاد شکاف بین روکش و دندان شود. این شکافها ممکن است به باکتریها اجازه ورود به دندان و فضای بین دندان و روکش داده و باعث حساسیت و درد احتمالی شود. حتی میتواند منجر به عفونت مجدد دندان و پوسیدگی یا به عصب رسیدن دندان گردد.
- تحریک عصب و ریشه دندان و درد روکش دندان
در برخی موارد، هنگام فرآیند آماده سازی روکش ممکن است به طور ناخواسته پالپ دندان (داخلی ترین قسمت دندان حاوی اعصاب و عروق خونی) را تحریک کند. این تحریک میتواند باعث ناراحتی موقت یا طولانی مدت شود، بهویژه اگر تحریک یک پاسخ التهابی در پالپ ایجاد کند.
- ناهماهنگی بایت و درد دندان روکش شده هنگام جویدن
اگر روکشهای دندانی نحوه به هم خوردن دندانهای بالا و پایین را تغییر دهند و و باعث اختلال در همترازی دندان ها شوند ، میتواند منجر به ایجاد نیروی بیش از حد بر روی برخی از دندانها در هنگام گاز گرفتن و جویدن شود. در این صورت می تواند منجر به درد یا ناراحتی دندان به دلیل افزایش فشار روی نواحی خاص شود.و فرد هنگام جویدن غذا دردی تیرکشنده یا ممتد را احساس خواهد کرد.
دندان هایی که از قبل مشکلات دندانی مانند پوسیدگی یا ترک دارند، ممکن است پس از گذاشتن روکش، حساسیت یا درد شدیدتری را تجربه کنند در این موارد، همواره توصیه میشود، قبل از درمان روکش سلامت دندان ها و لثه ها ررسی شود تا از تشدید مشکلات بعد از روکش دندان جلوگیری شود.
- تحریک و درد لثه بعد از روکش دندان:
لبههای روکشهای دندانی گاهی اوقات میتوانند لثهها را تحریک کرده و باعث ناراحتی و التهاب شوند. قرار دادن مناسب و صاف کردن لبه های روکش می تواند به رفع این مشکل کمک کند. که نیاز دقت و ظرافت کار دندان پزشک و متخصص پروتز میباشد. علاوه بر این عفونت لثه نیز میتواند باعث درد بعد از روکش و آسیب به لثه ها گردد، اگر بهداشت دهان و دندان به درستی رعایت نشود، پلاک ها و باکتری ها در اطراف روکش ها جمع می شوند که منجر به عفونت لثه (لثه یا پریودنتیت) می شود. این می تواند منجر به درد لثه، تورم و خونریزی شود.
- آسیب به روکش و ایجاد درد بعد از روکش دندان
روکش های دندان عموما بادوام هستند، اما تخریب ناپذیر نیستند. بریدگی یا ترک خوردن روکش ها ممکن است رخ دهد، به خصوص اگر نیروی بیش از حدی مانند دندان قروچه یا گاز گرفتن اجسام سخت به آنها وارد شود.
این عارضه بسیار نادر است اما ممکن است برخی از افراد ممکن است واکنش های آلرژیک به مواد مورد استفاده در روکش های دندان یا عوامل باندینگ را تجربه کنند.
علل درد لثه بعد از روکش دندان:
- تحریک لبه روکش
- سیمان باقیمانده پس از چسباندن روکش به دندان
- واکنش آلرژیک
- عفونت لثه
ضروری است که پس از گرفتن روکش دندان، هر گونه ناراحتی یا درد را با دندانپزشک خود در میان بگذارید تا بتواند وضعیت را ارزیابی کرده و هر مشکل احتمالی را به سرعت برطرف کند. بهداشت دهان و دندان خوب و معاینات منظم دندان می تواند به پیشگیری و مدیریت هر گونه عارضه مرتبط با روکش دندان کمک کند.
درمان التهاب لثه بعد از روکش دندان:
اگر درد و التهاب لثه پس از گرفتن روکش دندان رخ دهد، درمان تحت نظر متخصص جراحی لثه و دندان پزشک با توجه به شدت بیماری صورت میگیرد. در بیشتر موارد، مراحل زیر ممکن است انجام شود:
- بهبود بهداشت دهان و دندان:
اولین قدم در درمان التهاب لثه، بهبود شیوه های بهداشت دهان و دندان است. این شامل مسواک زدن منظم (حداقل دو بار در روز) با مسواک نرم، نخ دندان کشیدن روزانه بین دندان ها و استفاده از دهانشویه ضد عفونی کننده برای کاهش پلاک و باکتری است.
2. جرم گیری دندان و جرمگیری لثه بعد از روکش دندان :
جرم گیری و پلنینگ دندان و ریشه نیز ممکن است توسط دندانپزشک یا متخصص جراحی لثه توصیه شود. این روش به حذف پلاک و جرم از روی دندان و لثه و عمق لثه کمک می کند و التهاب لثه را کاهش می دهد.
3. استفاده از داروها برای کاهش التهاب لثه بعد از روکش دندان:
در برخی موارد، دندانپزشک ممکن است برای کمک به کنترل عفونت لثه، دهانشویه های ضد میکروبی یا آنتی بیوتیک های موضعی تجویز کند. دقت داشته باشید همواره از مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها خودداری نمایید.
آیا التهاب لثه بعد از روکش دندان خطرناک است؟
یکی از نگرانی های مراجعه کنندگان به کلینیک دندان پزشکی دریای نور در خصوص درد بعد از روکش دندان و علل الخصوص درد و التهاب لثه بعد از روکش است. چرا که بیماری های شایع لثه ازجمله، ژنژیویت، اگر درمان نشود، می تواند به شکل شدیدتری از بیماری لثه به نام پریودنتیت ظاهر شود؛ که می تواند منجر به از دست دادن استخوان و دندان شود. بنابراین، درمان سریع لثه از طریق مراقبت های دندانپزشکی مناسب و درمان حرفه ای برای جلوگیری از تشدید آن بسیار مهم است.
آیا روکش دندان به لثهها فشار وارد میکند؟
خود روکش های دندانی فشار مستقیمی به لثه وارد نمی کنند. روکش ها به سطح جلویی دندان ها چسبانده می شوند و باید به طور دقیق و راحت در خط طبیعی لثه قرار گیرند. با این حال، همانطور که قبلا ذکر شد، اگر لبه های روکش ها به درستی کانتور نشده باشند یا مشکلاتی در تراز بایت وجود داشته باشد، لثه ها ممکن است دچار تحریک یا التهاب شوند. به همین دلیل است که قرار دادن روکش ها توسط دندانپزشک ماهر ضروری است که از تناسب و تراز مناسب برای به حداقل رساندن مشکلات احتمالی مرتبط با لثه اطمینان حاصل کند.
سخن آخر:
روکش های دندان گزینه ای قابل توجه برای تغییر لبخند و افزایش اعتماد به نفس شما هستند. با درصد موفقیت بالا و مزایای زیبایی شناسی اثبات شده، جای تعجب نیست که آنها در بین افرادی که به دنبال اصلاح لبخند هستند محبوب هستند. درک علل احتمالی درد پس ازروکش دندان و رعایت نکات ضروری پس از مراقبت، اطمینان حاصل می کند که سرمایه گذاری شما در روکش های دندان لبخندی درخشان و ماندگار را برای شما به ارمغان می آورد.