لیزر دندان پزشکی در واقع نوعی نور نامرئی است که بدون درد و عوارض باعث تسهیل فرایند درمان و کاهش درد و عوارض بعد از درمان دندانپزشکی میشود. این مقاله از کلینیک دندان پزشکی دریای نور به بررسی استفاده از لیزر در حوزه دندانپزشکی و کاربرد لیزر میپردازیم. هدف ما در این مقاله دوگانه است: ابتدا، به بررسی کاربرد لیزر بر اساس موارد درمانی و سپس بر اساس تنظیمات و طول موج لیزر پرداخته میشود.
لیزر دندانپزشکی:
لیزردندانپزشکی بهعنوان یکی از ابزار های نوین دندانپزشکی است، که رویکردهای سنتی درمان را تغییر داده و مراقبت های بعد از درمان برای بیماران را ارتقا داده است. فناوری لیزر درمان های مختلف دندانپزشکی را با دقت و کارایی متحول می کند. و نه تنها ناراحتی و درد را به حداقل می رساند، بلکه فرآیندهای بهبودی را نیز تسریع می بخشد. برای درک بهتر کاربرد لیزر در دندانپزشکی، یک تجربه دندانپزشکی را تصور کنید که در آن درمانها دقیقتر هستند،فرد درد و نگرانی کمتری را متحمل میشود، بهبودی سریع تر و دوران نقاهت کوتاه تر است.
کاربرد لیزر در تسکین درد (Paintherapy) :
لیزر درمانی سطح پایین (LLLT) – با طول موج 635 نانومتر در تسکین درد یکی از موارد محبوب و قابل توجه در کلینیک دندانپزشکی دریای نور است، چراکه نتها درد دندان در مراحل مختلف درمانی را کاهش میدهد، و در مدیریت اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) نیز موثر است، بلکه به کاهش استرس و اضطراب از دندانپزشکی نیز کمک میکند.
بی حسی با لیزر یکی از محبوب ترین و پرکاربرد ترین مزایای استفاده از لیزر در دندان پزشکی میباشد، و یکی از اصلی ترین عوامل دندانپزشکی بدون درد است؛ در بی حسی با لیزر محل تزریق آمپول بی حسی و اطراف آن را توسط اشعه های کم توان لیزر بی حس میکنند، و در این مرحله فرد هیچ گونه درد و یا سوزشی را احساس نمیکند و تنها ناحیه تحت درمان بی حس میشود، و در نهایت فرد هنگام تزریق آمپول بی حسی دردی را احساس نمیکند و فرایند بی حسی سریع تر خواهد بود.
بی حسی با لیزر در درمان اطفال نیز بسیار موثر بوده و به کاهش درد، استرس و اضطراب کودکان نیز کمک شایانی خواهد کرد. در صورتی که درمان عمقی نبوده و به درمان ریشه یا پاپکتومی نیاز نباشد میتوان طبق نظر دندان پزشک و متخصص اطفال تنها از لیزر دندانپزشکی جهت بی حسی ناحیه تحت درمان استفاده گردد.
- کاهش درد پس از درمان با لیزر:
یکی دیگر از بهترین مزایای استفاده از لیزر کمک به کاهش درد پس از درمان هایی نظیر جراحی دندان عقل، کشیدن دندان، ایمپلنت، درمان ریشه و ... میباشد، تاباندن اشعه های کم توان لیزر به ناحیه تحت درمان در کاهش درد، تورم، عفونت و عوارض بعد از درمان کمک میکنند. علاوه بر این، لیزردرمانی سطح پایین (LLLT)، با استفاده از نور قرمز و نزدیک به مادون قرمز، به مدیریت درد، کاهش تورم صورت و تریسموس پس از جراحی کشیدن دندان مولر سوم پایین کمک می کند
- کنترل سندروم گگ (حالت تهوع در دندان پزشکی) با لیزر:
فردی که دچار سندروم گگ است، به دلایل متفاوتی اعم، روانشناسی، فیزیولوژیک یا هر دو، توانایی تحمل اجسام و ابزار دندان پزشکی در دهان خود را ندارد و یا از جمع شدن آب در گلوی خود دچار حالت تهوع میشود.حتی ممکن است اگر مسواکی که استفاده میکنند، کمی بزرگ باشد نیز این فرد دچار حالت تهوع شود، واین موضوع ممکن است، حین درمان دندانپزشکی، درمان را دشوار و حتی غیر ممکن می کند.
از بین بردن سندرم گگ (حس حالت تهوع) با لیزر:
با استفاده از تاباندن لیزر کم توان به نقطه ی گگ که روی مچ دست شما قرار دارد، تنها در چند ثانیه و بدون درد و عوارض احساس ناخوشایند تهوع در فرد کنترل میشود.به ویژه افرادی که برای انجام اعمال دندان پزشکی کاندید انجام سدیشن (بیهوشی موضعی در دندان پزشکی) هستند میتوانند با کمترین هزینه و بدون عوارض در کوتاه ترین زمان ممکن بدون احساس تهوع درمان خود را با کمک لیزر انجام دهند.
Gag Syndrome
تسکین درد بعد از جراحی ایمپلنت با لیزر:
استفاده از لیزر با تنظیمات postsurgercal با طول موج هایی از 810 تا 1064 نانومتر و با تمرکز بر محدوده 940 تا 970 نانومتر در مدیریت درد بعد از جراحی ایمپلنت یا درمان ریشه بسیار موثر است. تأثیر قابل توجه لیزر در کاهش درد پس از درمان های دندانپزشکی، موجب کاهش دوران نقاهت و کاهش خطر ابتلا به عفونت میگردد. اگرچه ممکن است افزایش خفیف درد پس از روز چهارم وجود داشته باشد. علاوه بر این استفاده از لیزر دندان پزشکی در 10 جلسه منظم و پشت هم (یک روز در میان) موجب کاهش فاصله میان جراحی ایمپلنت تا قالبگیری میگردد، به این شکل که مدت زمان قالبگیری ایمپلنت از سه ماه به یک ماه و نیم کاهش مییابد.
استفاده از لیزر دندانپزشکی برای از بین بردن بی حسی فک:
یکی از موارد مهم از کاربرد های لیزر در دندانپزشکی، ترمیم اعصاب ناحیه ای است، که یکی از عارضه های احتمالی بعد از کشیدن دندان عقل نزدیک به عصب در فک پایین است. در این شرایط به کمک لیزردندانپزشکی میتوان اعصاب نواحی آسیب دیده را را ترمیم و التهاب سلول ها را متوقف کرد. البته توجه داشته باشید که مهم ترین نکته در فرایند لیزر تراپی مراجعه منظم و به موقع جهت درمان است، زمان طلایی مراجعه به دندانپزشک سه روز بعد از جراحی است. و روند لیزر تراپی در 10 جلسه منظم یک روز در میان انجام میگردد.
در این شرایط لیزر موجب افزایش گردش خون، کاهش تورم و التهاب ناشی از جراحی میگردد، از سوی دیگر انرژی لیزر توسط ساختارهای سلولی جذب می شود و موجب تحریک فعالیت سلولی و سلول های عصبی شده و در نتجیه افزایش روند بهبودی میگردد.
جراحی لثه با لیزر:
استفاده از لیزربا طول موج های 810 تا 980 نانومتر، کاربردهای گسترده ای در انواع مختلف جراحی لثه دارد، اعم از جراحی بافت نرم، از جمله بیوپسی و برش ضایعات بدخیم تغیر رنگ لثه، لیفت و کانتورینگ لثه. لیزرهای دایود در برش و انعقاد بافتهای نرم دقت بالایی دارند و موجب کاهش درد خونریزی و تسریع بهبودی میگردند.
- استفاده از لیزر جهت تغیر رنگ لثه:
در برخی افراد تماما یا بخش هایی از لثه آن ها سیاه یا قهوه ای رنگ است که این موضوع عوامل مختلفی دارد. اعم از ژنتیک، استفاده از دخانیات، عفونت و بیماری لثه و یا ابتلا برخی از بیماری ها، امروزه به کمک لیزر و با طول موج های مشخصی که دارد، میتوان این لکه ها را شناسایی و بدون هیچگونه درد و عوارضی درمان کرد. و در این شرایط ما شاهد تغیر رنگ به خصوصی در لثه ها هستیم. البته توجه داشته باشید چنانچه عواملی اعم از مصرف سیگار و دخانیات موجب این عارضه شده باشد میتوان با لیزر دندان پزشکی رنگ لثه ها را تغیر داد. و تغیر رنگ ناشی از عفونت لثه یا سایر بیماری ها نیازمند پیگیری دقیق درمانی است.
اگر هدف ازجراحی لثه تغییر شکل خط لثه باشد، از لیزر برای برداشتن یا کانتور کردن دقیق بافت اضافی لثه استفاده می شود. لیفت لثه، که به عنوان افزایش طول تاج یا کانتورینگ لثه نیز شناخته می شود، روشی است که برای تغییر شکل خط لثه. در لیفت لثه با لیزر بافت اضافی لثه با اشعه های کم توان لیزر برداشته میشود و باعث نمایان شدن بیشتر ساختار دندان و ایجاد لبخندی زیباتر است. لیزر یک پرتو متمرکز از نور ساطع می کند که با بافت تعامل می کند و باعث تبخیر یا انعقاد آن می شود. انرژی لیزر توسط محتوای آب موجود در بافت لثه جذب می شود که امکان حذف دقیق و کنترل شده منبع عفونت را فراهم می کند.
استفاده از لیزر در درمان ریشه:
یکی از مواردی که تحت عنوان روش جدید درمان ریشه بیان میشود، استفاده از لیزر دندان پزشکی در فرایند درمان ریشه (عصب کشی) است؛ که اساسا همان روش قدیمی و معمول درمان ریشه میباشد، چرا که علاوه بر بی حسی با لیزر و استفاده از لیزر جهت کاهش درد دندان عصب کشی شده، با استفاده از لیزر میتوان ضدغفونی دندان را به طور کامل انجام داد، چراکه ممکن است در روش های معمول و بدون لیزر این پاکسازی و ضدعفونی به طور کامل انجام نشود. علاوه بر این لیزر میتواند بافت آسیب دیده را با دقت و سرعت بالاتری ترمیم کند.، آسیب کمتری به دندان و بافت های اطراف میرساند ، خونریزی به مقدار قابل توجهی کمتر میشود. و با پاکسازی کامل پالپ و ریشه دندان احتمال عصب کشی مجدد را تا حد زیادی کاهش دهد.
استفاده از لیزر در فرایند بلیچینگ:
استفاده از لیزردر بلیچینگ به این صورت است که، لیزر دندانپزشکی به عنوان یک منبع حرارتی عمل کرده و موجب تحریک مواد سفید کننده بلیچینگ شده و خاصیت عامل بلیچینگ را افزایش داده و موجب تسریع فرایند بلیچینگ شده و مدت زمان آن را به 10_15 دقیقه کاهش میدهد و از حساس شدن دندان ها که بعد از بیلیچینگ پیش میآید ، جلوگیری میکند.
بلیچینگ با لیزر
مزایای استفاده از لیزر در دندانپزشکی:
لیزر دندانپزشکی مزایای درمانی متعددی را ارائه میدهد که انقلابی در درمانهای دندانپزشکی ایجاد میکند. در مرحله اول، دقت در درمانهای دندانپزشکی را افزایش می دهد و امکان درمان هدفمند با حداقل آسیب به بافت های اطراف را فراهم می کند. علاوه بر این، لیزر میتواند خونریزی و تورم را در طی جراحیهای بافت نرم به حداقل برساند و زمان بهبودی سریعتری را برای بیماران به همراه داشته باشد.
از سوی دیگردقت فناوری لیزر باعث حذف محافظهکارانه حفره و حفظ ساختار طبیعی دندان میشود. یکی دیگر از مزایای قابل توجه کاهش درد و ناراحتی بعد از درمان های دندانپزشکی است، زیرا لیزر اغلب نیاز به بیهوشی را در برخی روش ها از بین می برد و یا موجب بی حسی ناحیه تحت درمان شده و هنگام تزریق آمپول بی حسی فرد درد و یا سوزشی احساس نخواهد کرد. علاوه بر این، خواص ضد میکروبی لیزرها به کاهش خطر عفونت های بعد از عمل کمک می کند.
معایب استفاده از لیزر در دندانپزشکی:
در حالی که لیزر دندانپزشکی مزایای زیادی دارد، اما مانند هر ابزار درمانی دیگری بدون معایب نیست. یکی از ایرادات آن افزایش هزینه درمان با لیزر در مقایسه با درمان های سنتی دندانپزشکی است. علاوه بر این، لیزر ممکن است برای درمان همه بیماریهای دندانی مؤثر نباشد و کاربرد آنها را در موارد خاص محدود کند. مهم است که این عوامل را در نظر بگیرید و مزایا و معایب را قبل از انتخاب لیزر دندانپزشکی به دقت بسنجید تا اطمینان حاصل شود که درمان انتخابی با نیازهای خاص بیمار مطابقت دارد.
سخن آخر
در نتیجه، تأثیر فناوری لیزر بر روی اعمال دندانپزشکی غیرقابل انکار است، و راهی را برای بهبود سلامت دهان و دندان و تجربه دندانپزشکی بدون درد را برای افراد ارائه می دهد. یک مشاوره با دندانپزشک خود برنامه ریزی کنید تا طرح درمان مناسب شما را بررسی کرده و توضیح دهند چگونه لیزر درمانی می تواند متناسب با نیازهای منحصر به فرد شما باشد. با جدیدترین پیشرفتهای مراقبت از دهان خود را قدرتمند کنید - همین امروز تماس بگیرید و سفری را به سمت لبخندی سالمتر و درخشانتر آغاز کنید.