باعرض سلام وادب خدمت شما، این عارضه علت متفاوت و درمان های متفاوتی نیز دارن که با بررسی دقیق علت ایجاد این عارضه تسط دندان پزشک می توانید جهت درمان مناسب اقدام نمایید. در ادامه علت و راه های درمان فاصله بین دندانی بررسی می گردد.
فاصله بین دندان ها چیست؟
فاصله بین دندان ها یا دیاستما (Diastema) به شکاف یا فضای باز بین دندانها گفته میشود، که یا به صورت طبیعی یا در اثر از دست دادن دندان ایجاد میشود. و می تواند در هر جای دهان شکل بگیرد، اما اغلب بین دو دندان جلو در فک فوقانی قابل مشاهده هستند.دیاستما معمولا در میان کودکان شایع است اما بزرگسالان نیز ایجاد میشود.
علل فاصله بین دندان ها
- کوچک بودن سایز دندان (به دلایل ژنتیکی)
- عدم تناسب سایز استخوان فک و دندان
از انجا که یک اندازه منطقی بین استخوان فک و دندان ها وجود دارد، چنانچه بین اندازه استخوان فک و اندازه دندانها یک تناسب منطقی وجود نداشته باشد، مثلا یکی از آنها خیلی کوچک یا خیلی بزرگ باشد، در این صورت فاصله و شکاف بین دندانها یا شلوغی دندان ها ایجاد میشود.
لبیال فرنوم بخشی از دهان است که لثه های فک بالایی در بخش جلو را به بخش داخلی لب بالایی متصل میکند. این فرنوم یک زائده کوچکی است، زمانی که این زائده بزرگ شود میتواند بین دو دندان جلویی قرار گرفته و باعث ایجاد فاصله زیاد بین دندان های جلویی شود.
این عارضه با کمک عمل جراحی توسط دستگاه لیزر و ارتودنسی دندان قابل حل است.
- عادات بد علت فاصله افتادن بین دندانهای کودکان
ماند مکیدن زیاد انگشت یا پستونک
ریفلاکس بلع
در برخی افراد (بیشتر کودکان) هنگام بلع غذا، نوک زبان به جای حرکت به سمت کام دهان، به سمت دندان های جلو فشار وارد میکند. به مرور زمان این فشار وارد کردن ها علت فاصله افتادن بین دندان های جلو میشود.
چنانچه جای خالی دندان کشیده شده پر نشود امکان بروز این عارضه وجود دارد.
دیاستما همچنین می تواند ناشی از پریودنتیت ( بیماری لثه) باشد. بیماری لثه باعث ضعیف شدن و یا تحلیل رفتن استخوان فک میشود و می تواند منجر به لق شدن و سپس افتادن دندان شود. علاوه بر این درد، بوی بد دهان، خونریزی لثه و ایجاد فاصله بین دندانی نیز میتواند همراه باشد.
درمان و بستن فاصله بین دندانی
این عارضه و فاصله بین دندانها تنها مربوط به مسائل زیبایی نمیشود موجب ایجاد مشکل در بلع و جویدن و احساس درد هنگام گیر کرد غذا بین دندان ها و یا حتی مشکالات حاد لثه ای میشود.
چنانچه بیماری لثه موجب فاصله دار شدن دندانها باشد، جرم گیری واقدامات درمانی توسط متخصص پریو(متخصص جراحی لثه) توصیه میگردد.
ارتودنسی پرکاربردترین روشی است که برای بستن فاصله بین دندانی توصیه میشود. در این روش متخصص ارتودنسی با نزدیک دندان های بالا و پایین و فاصله بین آنها بسته شود. البته این روش درمان نسبت به سایر روش ها طولانی تر می باشد.
توجه داشته باشید که لزوما این عارضه در کودکان نیاز به درمان ارتودنسی نداشته و در موارد شدیدتر از این گزینه درمانی استفاده می گردد.
چنانچه این فاصله کم بوده و یا در حال ایجاد باشد، با استفاده از پلاک نگهدارنده یا ریتینر است. استفاده از نگهدارنده بهترین روش اصلاح فاصله بین دندانی برای بیمارانی است که قبلاً تحت درمان قرار گرفتهاند، اما دندانهایشان دوباره فاصله دار شده است و یا افرادی که فاصله بین دندانی شان بسیار کم می باشد.در این شرایط فاصله بین دندانی را میتوان با پلاک نگهدارنده ظرف چند هفته از بین برد.
چنانچه علت عارضه ایجاد شده جای خالی دندان کشیده باشد، می توان از انواع روش های موجود اعم از ایمپلنت، بریج، فیلیپر و .. استفاده کرد.
ونیر یا باندیگ یکی از بهترین روش های اصلاح فاصله بین دندانی در شرایطی است که هیچ خطری سلامت دندان های را تهدید نمیکند و علت ایجاد قاصله کوچک بودن دندان ها میباشد.
ونیر پوستههای بسیار نازکی اغز جنس سرامیک یا کامپوزیت هستند، که به طور سفارشی برای هر بیمار ساخته شده و یا تراش دندان ها ومتناسب با سایر دندان ها به طور دائم روی دندانها قرار داده می شوند. باندینگ نیز رزین کامپوزیتی همرنگ دندان است که متناسب با رنگ دندانها طراحی و به گونهای اطراف دندان تراش داده میشود که فاصله را ببندد.