با عرض سلام و ادب خدمت شما،
یکی از اصلی ترین دغدغه افراد هنگام کشیدن دندان این است که، جای دندان کشیده شده چی بزاریم؟ در پاسخ با بررسی شرایط فک و دندان های اطراف و نظر متخصص پرئتز و جراح فک و صورت باید گفت؛ گزینه های مختلفی برای درمان وجود دارد. اگر فک اصلاً دندان نداشته باشد، علاوه بر ایمپلنت دندان، جایگزین های رایج دیگر از جمله پروتزهای متحرک و بریج های دندانی ثابت وجود دارد.
درمان جای خالی دندان کشیده شده
1. ایمپلنت های دندانی: درمان ایمپلنت ها بهترین راه حل طولانی مدت برای جایگزینی دندان از دست رفته در نظر گرفته می شوند. ایمپلنت دندان شامل قرار دادن یک پایه تیتانیومی در استخوان فک است که به عنوان جایگزین ریشه دندان عمل می کند. پس از ادغام ایمپلنت با استخوان، یک تاج در بالای آن قرار میگیرد که ظاهری طبیعی و عملکرد طبیعی دندان را فراهم میکند.
2. پروتزهای متحرک: دندان مصنوعی یک گزینه رایج و متحرک برای جایگزینی دندان های از دست رفته است. آنها از یک پایه اکریلیک رنگ لثه با دندان های مصنوعی تشکیل شده اند.این پروتزهای دندانی به صورت سفارشی و متناسب با دهان فرد ساخته می شود و با استفاده از مکش طبیعی، چسب ها یا گیره های متصل به دندان های مجاور در جای خود نگه داشته می شود. و میتوان آنها را از دهان خارج کرد. اما توجه داشته باشید که عوارض و تحلیل لثه را نیز به همراه خواهند داشت.
3. بریج های دندانی ثابت: اگر فک دارای دو الی سه دندان باشد، می توان از بریج دندانی (از جنس سرامیک (زیرکونیا)) جهت استفاده از آن نیاز است که دو دندان سالم و طبیعی مجاور جای خالی ایجاد شده باشند که به صورت تکیه گاه عمل کرده و به این دندان های طبیعی اباتمنت گفته شده و به دندان مصنوعی که جای خالی دندان را پر می کند پونتیک گفته می شود. دندان پونتیک از دو طرف به دو روکش دندان متصل شده و طی فرایند درمان آن نیازی به تراش دندان های اطراف نبوده تنها قسمت پشت دندانها به میزان بسیار کمی تراشیده میشود. برای اینکه بریج گزینه مناسبی برای پر کردن جای خالی دندان باشد، دندان های اطراف باید به اندازه کافی قوی و سالم باشند تا از بریج حمایت کنند. این نوع بریج ارزان قیمت تر و کم تهاجمی تر از درمان ایمپلنت بوده و با این روش می توان زیبایی و عملکرد را به دهان باز گرداند. و در فرایند صحبت کردن و جویدن نیز خلالی وارد نمیشود.
شرایط درمان جای خالی دندان با بریج :
- دندان های مجاور سالم: دندان های دو طرف شکاف باید دارای مینا و ساختار کافی برای حمایت از تاج دندان باشند.
- حمایت کافی از استخوان: استخوان فک باید دارای تراکم و ساختار کافی باشد تا از پل و بریج پشتیبانی کند.
- بهداشت خوب دهان و دندان: حفظ بهداشت دهان و دندان برای جلوگیری از عوارض و تضمین طول عمر پل بسیار مهم است.
- لثه های سالم: لثه های اطراف ناحیه پل باید در شرایط خوبی باشند تا پل را نگه دارند و از بیماری لثه جلوگیری کنند.
مشورت با دندانپزشک و متخصص پروتز و متخصص جراحی فک و صورت که می تواند وضعیت خاص شما را ارزیابی کند، گزینه های درمانی موجود را ارزیابی کند و مناسب ترین توصیه را بر اساس سلامت دندان و نیازهای فردی شما ارائه دهد، ضروری است.
بریج دندان برای چه کسانی استفاده میشود؟
به طور کلی افرادی که یک یا چند دندان خود را بر اثر عوامل مختلفی مانند تصادف، بیماری لثه، پوسیدگی دندان و کشیدن آن از دست دادهاند و یا بر اثر بیماری مادرزادی یک یا چند دندان آنها رشد نکردهاند، میتوانند از این روش برای جایگزینی دندان از دست رفته خود استفاده کنند.
عوارض استفاده از بریج:
استفاده ازبریج برای جای خالی دندان از دست رفته، در صورتی که فرد بهداشت دهان و دندان خوبی داشته باشد، معمولاً عوارضی را به همراه ندارد. اما خراب شدن دندانهای مجاور میتواند موجب خراب شدن پل و یا شل شدن آن شود، که در صورتی که دندانهایی که به عنوان پایه و نگهدارنده از آنها استفاده شده است، سالم باشند، دندانپزشک میتواند بریج دندانی را مجدداً در محل خود محکم کند و یا در صورت نیاز آن را تعویض نماید. علی رغم اینکه این نوع بریج جایگزین مناسبی برای دندان از دست رفته شما می باشد، اگر هنگام جویدن، محکم دندان های خود را به هم بفشارید ممکن است بریج از دندان جدا شده و نیاز به چسباندن مجدد داشته باشد.
پروتز دندانی پارسیل