تغیرات هورمونی و افزایش سطح هورمون ها در بدن ، افزایش جریان خون که باعث افزایش اسید می شود باعث بروز مشکلات دندانی و بیماری های لثه ازجمله تومور های بارداری ،خونریزی و تورم لثه ها میشود، مشکلات دیگر زنان باردار پوسیدگی میباشد که یکی ازدلایل ان حالت تهوع و استفراغ در ماه های اول بارداری میباشد.
اما در مورد سوال شما باید ذکر کرد که به طور کلی بهترین دوران برای درمان بیماریهای دهان و دندان برای بانوان باردار، سه ماهه دوم بارداری (هفته 14 تا 26) است. بنابراین تلاش بر این است که وضعیت عفونت یا بیماری به نوعی مدیریت شود که به این بازه زمانی نزدیکتر بشویم.
معمولا وقتی صحبت از عفونت دندان میکنیم با وضعیت های زیر مواجه هستیم:
1- عفونت ناشی از بیماری لثه (پریودنتیکال) که میتواند در اثر بیماری لثه، جرم زیاد زیر لثه، ورود جسم خارجی به دندان و مواردی از این دست ایجاد شود. این عفونتها میتوان به شکل آبسه و عفونت و چرک قابل مشاهده و به همراه درد ممتد، قرمزی، تورم یا خونریزی باشد.
و ممکن است یا لقی دندان شود اگر درمان نشود.
2- عفونتهایی که منشا آن عفونت ریشه دندان است که مانند عفونت های لثه یا ریشه که می تواند همراه با چرک و درد شدید و ممتد باشد.که ممکن است با توجه به میزان و شددت عفونت و یا پوسیدگی دندان، درمان مورد نظر اعم از ترمیم و یا درمان ریشه انجام میشود.
3- در صورت درد و پوسیدگی شدید دندان ، متورم شدن لثه ها، خونریزی و خارج شدن چرک و عفونت دردندان ها لثه ها و مشکل در بلع یا صحبت کردن شخص تحت نظر دندان پزشک میتوانند اغدام به کشیدن دندان نماید.
بهترین زمان برای کشیدن دندان در سه ماه دوم بارداری میباشد.
که باید داروی بیهوشی در کمترین حد باشد از طرفی به اندازه ای باشد که شخص احساس آرامش داشته باشد
4- عفونتها یا پوسیدگی تاج دندان که معمولا به صورت حساسیت مقابل گرما و سرما در دندان درک می شود و همراه چرک و یا عفونت بیرونی نیست.
عفونت، به ویژه در شرایطی که همراه درد ممتد و یا چرک قابل مشاهده و آبسه باشد میباید به سرعت مدیریت شود چرا که در صورت عدم کنترل امکان گسترش آن به فضای صورت (سلولیت) وجود دارد که برای آن بعضا مجبور به جراحی صورت و خارج کردن عفونت خواهیم بود.
از طرفی باعث آسیب های دیگری نیز میگردد؛ اعم از تب و لرز، سردرد های شدید و خستگی و..
با توجه به محدودیتهای دوران بارداری و برای انتقال درمان به سه ماهه دوم، در موارد خفیف می توان از دهانشویه و آب و نمک استفاده کرد تا عفونت مهار شود اما چنانچه با حجم گسترده تر عفونت و یا درد شدید مواجه باشیم میباید از آنتی بیوتیک و درمان پالپوتومی (خارج کردن عصب از تاج دندان) استفاده نماییم.
لازم به ذکر است که برای استفاده از آنتی بیوتیک در دوران بارداری میباید از پزشک زنان و زایمان مشورت گرفت که آسیب وارده به جنین حداقل باشد. ضمنا توصیه میشود برای میزان عفونت و برنامه ریزی درمان مناسب در اسرع وقت با دندانپزشک مشورت نمایید.
درمان دندان یا عصب کشی دندان در دوران بارداری منعی ندارد، تنها گرفتن عکس توسط دستگاه رادیو گرافی موجب بروز مشکل برای شما میشود، با مراجعه به کلینیک دریای نور متخصص ما از تجهیزات به روز برای درمان شما استفاده میکنند که نیاز به عکس رادیو گرافی نمی باشد.
لینک های مرتبط: